STAAD: diseinu errentagarria eta optimizatua sortzea egiturazko estresak jasateko

Sarabhai kokagune nagusian kokatuta dago, K10 Grand aitzindarientzako bulego eraikin bat da, Vadodara, Gujarat, Indiako espazio komertzialetarako estandar berriak definitzen dituena. Zonaldeak eraikin komertzialen hazkunde bizkorra izan du bertako aireportuarekin eta tren geltokitik gertu egoteagatik. K10ek VYOM Consultants kontratatu zuen proiektuaren egiturazko aholkulari gisa eta Vadodara negozio eliteen itxaropen altuenak betetzen eta gainditzen dituen eraikina diseinatzeko agindu die.

INR 1.2 bilioi proiektu hau soto batek eta 12 solairuek osatzen dute, eta 200,000 oin karratu ditu. Inguruko eraikin gehienak erabilera mistoa dute eta bulego espazioak beste negozioen gainetik daude. Hala ere, K10ek zerbait berria ekarri nahi zuen zonara, beraz, K10 Grand bulegoetarako bakarrik erabiliko da. Konfigurazio honek biztanleentzako bulegoen bizitza etetea mugatuko luke.

Gainditu diseinu arazoak zutaberik gabeko espazioa sortzeko

Egitura ikusgarria diseinatzeko, VYOMek erronka asko gainditu behar zituen. Eraikinaren altuera eta barruko arkitektura antolamendua zela eta, erakundeak jorratu behar zuen egituraren diseinuan arazoak izan ziren. Proiektu taldeak hiru dorre eta erdiko egitura duen eraikina sortu nahi zuen. Egitura beheko sei solairuetarako kanpora irteten da eta goiko aldean goiko aldetik sei estaltzen da. Zutabeen eta ebaketa hormen antolamendua zaila zen forma berezi hori zela eta. Gainera, arkitektoak eta garatzaileak zutaberik gabeko espazio bat edukitzea azpimarratu zuten sarrerako aretoan. Zentral nukleoak zerbitzu publiko guztiak behar zituen, eta zaila zen lurrikarekiko erresistentzia diseinua egitea, eraikinaren formak alboko indar gehiago erakartzen zuelako. Azkenik, eraikinaren oinarria bateratu eta balsa oinarria zen, beraz, eraikuntza aurretik egitura arretaz ebaluatu behar zen. Eraikuntza fasean, eraikina inguruarentzako mugarri bihurtuko dela espero da.

Konexio egiturak diseinu ekonomikoagoa lortzeko

Eraikina diseinatzerakoan, jatorrizko plana lau eraikin bereiztea zen: hiru dorre eta egitura zentrala. Hala ere, VYOM STAADen diseinua aztertzen hasi zenean, proiektuko taldea konturatu zen hasierako diseinu proposamen hori ez zela ekonomikoa. Horren ordez, taldeak STAAD erabili zuen errentagarriagoa izateko diseinu berri eta optimizatu bat sortzeko. Proiektu taldeak eraikin guztiak konektatzea erabaki zuen, dirua eta denbora aurreztuz. Kritikoa izan zen taldea eraikuntza fasea baino lehen aldaketa hori egitea.

Diseinu hori martxan jarrita, VYOMek erabaki zuen non kokatu laguntza estrukturaleko zutabeak. STAADek proiektuaren taldeari erakutsi zion eraikinaren forma bederatzigarren solairutik gorako bihurguneetaraino egitea, zutabe zuzen tipikoak ezinezkoa zirela eraikinaren planoa zeharkatuko zutelako. Takoiaren zutabeek ere ez zuten funtzionatuko sabaiak nabarmen jaitsi eta bulegoko planak hondatu egingo zituztelako. Horren ordez, VYOMek lehen bederatzi solairuetarako zutabe zuzenak eta zutabe inklinatuak proposatu zituen bederatzigarren eta hamabigarren solairura. Plan horrek arkitektura mantenduko luke, IS kodeko eskakizunen barruan mantendu arte.

Habe eta zutabeak ezartzea tentsioa berdintzeko

VYOMek espazio paregabea sortzen lagundu zuen beste ezaugarri bat tentsio osteko habeen erabilera izan zen. Habeak ezin ziren oso sakonak izan, arkitektoak ahalik eta sabai altuena nahi baitzuen. Gainera, planak hodiak haberan zehar jarraitzea eskatzen zuen. Habe horiek, zutabeekin eta ebaketa hormekin batera, eraikinean torsioa eragotzi zuten, masa eta zurruntasuna erdigunean jartzea ahalbidetuz. VYOMek zutabeak antolatu zituen alboko indarra eraikinaren erdialdean erabat egon dadin. Ebakitzeko hormak, hormak altxatu eta zutabe guztiak alboko indarraren% 70 jasan dezaten antolatu ziren. Zutabe-zulo askorik ez egoteko aretoan, VYOMek 20 oineko xaflak eta labailezko xaflak erabili zituen eraikinaren gainerako solairuetan.

STAAD erabiliz, VYOM konturatu zen eraikinean tentsio handiko gunea zegoela. Eremu hau bederatzigarren solairuan gertatu zen sailkapen zutabeen tartea zela eta. Bederatzigarren solairuak karga handia du, beraz, diseinua egokitu beharra zegoen. Proiektu taldeak egoera honetaz jabetuta, taldekideek indar norabidea bederatzigarren solairuko habeetatik urruntzea lortu zuten errefortzu eta kable berberetan jarrita.

Etorkizuna lantokirako denbora aurreztea

STAAD erabiliz, VYOMek eraikinaren diseinu osoa marrazkiekin osatu zuen hilabete batean. STAAD-ek proiektuaren denbora denbora asko aurreztu zuen diseinu-fasean, eta horri esker ia 70 diseinu-iturriak ahalbidetu ziren bai diseinurako planteamenduetarako bai azken diseinurako hilean. STAADek iterazio horiek diseinatu eta aztertzeko behar zuen denbora murriztu zuen. Aplikazioak, gainera, iterazio horiek eta diseinu aldaketak IS kodeari atxikitzea ahalbidetu zuen erabiltzeko erraza den ingurunean.

Diseinuak arkitektoaren eta garatzailearen eskakizun guztiak betetzen zituen, eraikuntza orain abian dago. Aspaldiko itxaropena duen eraikina 3D ereduaren berdina dirudi, eta merkataritza-espazioak baliagarriak dira oztoporik gabe. Hirigunean kokatuta dagoenez, K10 Grand-ek ahalbidetuko die okupatzaileei behar duten guztia edukitzea, merkataritza-zentroak, ospitaleak, supermerkatuak eta jatetxeak barne. Espazioak teilatu teilatua, hitzaldi espazio konpartituak, egongela, gimnasioa eta kafetegia izango ditu, eta horrek etorkizunerako lantoki bihurtuko du.

K10 Grand proiektu berritzailea "Azpiegituren Ingeniaritza" kategorian 2018 Urteko finalista gisa aukeratu zen.

Ondarea areagotuz, aurten erakunde hauek urteko programako finalisten zerrendara iritsi dira 2019 Azpiegitura Sariak "Egiturazko Ingeniaritza" kategorian.

  • FG Consultoria Empresarial Patrimonium egoitza berrirako.% 100 burutzen da BIM, Lagoa da Prata, Minas Gerais, Brasil egiturazko diseinuan
  • Sterling Ingeniaritzako Aholkularitza Zerbitzuak Pvt. Ltd. Dhirubhai Ambani Nazioarteko Konbentzio eta Erakusketa Zentrorako, Mumbai, Maharashtra, India
  • WSP, soto konplexu baterako diseinu optimizatua emateko, Admiralty Arch, London, Erresuma Batua

Shimonti Paul-en eskutik

Erantzun

Zure helbide elektronikoa ez da argitaratuko.

Gune honek Akismet-ek spam erabiltzen du. Ikasi zure iruzkina datuak prozesatzen.